Controversatul afacerist Mohammad Murad apare, din nou, în centrul atenției, ca și cum ar dori să demonstreze neapărat că goana după profituri uriașe anulează orice grijă pentru sănătatea celor care trec pragul complexului hotelier Amfiteatru – Panoramic – Belvedere pe care îl deține în stațiunea Olimp. Murad are, de mai mult timp, afaceri în domeniul turismului din care obține venituri impresionante, numai că, dincolo de imaginea de om de afaceri cu succesul la purtător, bine întreținută, apar situații alarmante în care chiar viețile turiștilor sunt puse în pericol iminent.
Cu doar două zile în urmă, în data de 15 iulie, a vuit întreg litoralul românesc după ce a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Mai multe persoane – printre care și copii – au prezentat semnele îngrijorătoare ale unei intoxicări, iar sesizarea a vizat chiar Hotelul Belvedere, aflat în proprietatea milionarului Murad.
„Mai multe persoane (printre care și minori) acuză stare de rău, senzații de sufocare, respirație greoaie. Pentru gestionarea eficientă a situației, la nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Până la acest moment au fost alocate 2 autospeciale pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SAJ”, precizau autoritățile, după activarea Planului Roșu de Intervenție.
Afaceristul Mohammad Murad a avut întotdeauna planuri mari, și nu numai la nivel declarativ. Pe de altă parte, nici controversele din jurul milionarului nu au lipsit.
În pofida tuturor semnalelor de alarmă, milionarul Murad merge mai departe, cum se spune, și își vede de afacerile profitabile. Numai că activarea Planului Roșu de Intervenție după ce mai mulți turiști au făcut baie în piscina Hotelului Belvedere și au prezentat semne de intoxicare arată că situația îngrijorătoare din acest complex turistic al lui Murad nu numai că nu este încă rezolvată, dar se și înrăutățește.
Potrivit informațiilor apărute în mass-media, milionarul Mohammad Murad a declarat că a mers la hotel după ce a aflat că „se întâmplă ceva” la piscina propriului hotel și că au fost efectuate teste pentru a se constata dacă apa este infestată sau nu.
Milionarul a mai spus că „aparatul de filtrare a aruncat o cantitate mai mare de clor”, s-au făcut analizele și totul ar fi intrat în normalitate. „Se poate întâmpla”, a mai spus Murad.
Gândul a încercat să obțină și alte explicații ale omului de afaceri Mohammad Murad, însă, până la ora publicării articolului, acesta nu a putut fi contactat.
La solicitarea Gândul, Cristina Schipor, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, a precizat că, în urma acestui incident, s-a aplicat deja o sancțiune la Hotelul Belvedere din stațiunea Olimp.
În același timp, piscinele au fost golite, iar acestea nu mai pot funcționa până când nu va fi efectuat un nou set de analize.
„Reprezentanții DSP au fost la fața locului, după activarea Planului Roșu de Intervenție, s-a aplicat și o sancțiune. Au fost internați patru copii, fiind externați a doua zi. Am înțeles că a fost și o defecțiune tehnică la o duză. S-a luat măsura golirii piscinelor și igienizarea lor, iar acestea nu pot funcționa până la momentul în care se vor repeta analizele și vor ieși rezultatele. S-au prelevat probe și rezultatele la clor, totuși, au ieșit în limite normale”, a declarat Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, în exclusivitate pentru Gândul.
Alina Dan, managerul Spitalului Mangalia, a spus, pentru Gândul, că imediat după ce a fost activat Planul Roșu de Intervenție din cauza incidentului de la Hotelul Belvedere, la spital au fost aduși trei adulți și trei copii.
„La noi a sosit o ambulanță cu trei copii și trei adulți, la interval de o jumătate de oră, o oră după ce pacienții au fost stabilizați la locul incidentului. Au venit la noi în urgență. Ulterior, copiii au fost transferați la Spitalul Județean Constanța. Alături de cei trei copii au fost două mame și un tată. Bărbatul a avut unele probleme respiratorii – tuse – și a fost pus la oxigenoterapie și pe tratament medicamentos, cortizon”, a declarat managerul Spitalului Mangalia, în exclusivitate pentru Gândul.
Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a spus că patru copii au fost internați peste noapte.
„La spital au ajuns 10 pacienți și au rămas internați peste noapte patru dintre ei, toți copii. Pacienții au prezentat, ca simptomatologie, tuse iritativă, unii aveau și vărsături, dar nu toți. Erau stabili, starea generală era bună.
În cursul zilei de ieri (marți 16 iulie – n.r.) au fost externați, unii au plecat la cerere. Evoluția a fost favorabilă în toate cazurile. A fost intoxicație accidentală cu clor… Au fost și copii mai mici. Au fost internați, ținuți sub supraveghere, s-a făcut tratamentul de specialitate, au fost perfuzați. Când starea lor de sănătate a permis, au fost externați”, a precizat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, pentru Gândul.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța, Anamaria Stoica, a spus că s-a intervenit la Hotelul Belvedere din Olimp doar pe partea medicală. După evaluarea stării în care se aflau cei care prezentau semne de intoxicație, șapte adulți și șase copii au fost transportați la spital.
„Noi am intervenit doar pe parte medicală. Am evaluat medical și am făcut transportul (n.red. – pacienților) la spital. Celelalte autorități competente, nu noi, stabilesc tot ceea ce s-a întâmplat acolo, anchetă etc. Au fost 13 persoane transportate la spital, șapte adulți și șase copii. Erau conștienți, au fost și atacuri de panică”, a declarat locotenent Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU Constanța, în exclusivitate pentru Gândul.
Milionarul Mohammad Murad pare a nu fi deranjat de faptul că pune viața turiștilor în pericol, iar un semnal de alarmă îngrijorător a fost tras chiar la începutul acestui an.
În data de 24 februarie 2024, potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a fost sesizat că la Ansamblul Amfiteatru – Panoramic – Belvedere, deținut de milionarul Murad, au fost efectuate lucrări de „amenajare, modernizare și refacere a fațadei” de către Phoenicia Expres SRL. Lucrările respective au fost efectuate, însă, fără a exista o autorizație de construire.
„În intervalul 2020 – 2021, societatea Phoenicia Expres a efectuat lucrări semnificativ mai ample asupra întregului Complex, dintre care enumerăm:
Întregul complex a suferit modificări semnificative ale forței axiale de compresiune a grinzilor și stâlpilor de rezistență, (…) circa 2.628,61 de tone de beton, prin raportare la următorii factori:
Toate aceste lucrări au fost realizate (i) fără a se întocmi proiect tehnic, (ii) fără a se respecta dispozițiile Codului de proiectare a construcțiilor cu pereți structurali din beton armat – Indicativ CR 2 – 1.1.1/2013, Eurocod 2: Proiectarea structurilor de beton SR EN 1992-1-1 din decembrie 2004, și, respectiv (iii) fără a se asigura împotriva forței axiale sporite de compresiune, prin reîntărirea stâlpilor de rezistență actuali, sau prin instalarea unor stâlpi noi, structura de rezistență rămânând aceeași, în pofida unei greutăți de 2.628,61 de tone adăugate suplimentar.
Societatea Phoenicia Expres a desfășurat toate aceste lucrări fără a întocmi un proiect tehnic corespunzător, fără a obține autorizație de construire și fără a obține acordul subsemnaților și al celorlalți proprietari.
Activitatea este grav afectată din cauza inundațiilor cauzate de desfășurarea acestor lucrări neautorizate, în contextul în care în cadrul imobilelor sunt autorizate activități de tip bar și cofetărie.
În plus, există dovezi evidente și sprijinite de calculele matematice mai sus iterate, că întreaga structură de rezistență a Complexului a fost slăbită în mod semnificativ”, s-a menționat în respectiva sesizare, prezentată de Gândul în exclusivitate. (informații punctuale AICI)
CITEȘTE ȘI: